O Weberze

Historia firmy Weber. Od boi okrętowej do grilla kulowego

Historie wynalazców i wynalazków są częściowo zabawne, a częściowo niezwykłe. Przykład w kategorii „niezwykłe”: pomysł zrobienia z boi grilla z pokrywą. George Stephen wynalazł w ten sposób pierwszy grill okrągły i dzięki licznym następnym modelom zrewolucjonizował najpierw amerykańską, a następnie światową kulturę grillowania.

 

Weber Stephen grille ogrodowe.

 

Okres przed wynalezieniem grilla okrągłego był okresem cegły. W całej Ameryce było przyjęte używanie stosowanie otwartych grilli zbudowanych z cegły. Wyraźna wada tych konstrukcji: były nieruchome, w razie złej pogody – np. w razie deszczu – nie można było z nich korzystać ze względu na brak pokrywy i powodowały przeskok płomieni. Poza tym zasadniczo ograniczały one przyjemność grillowania: popiół osadzał się na mięsie lub urbraniu i to, co z rusztu zostało przeniesione na talerz, było źle przyrządzone lub czarne. Jako pasjonat grillowania z dużym upodobaniem jedzenia i ojciec jedenaściorga dzieci Georga Stephena niezwykle złościła taka sytuacja, która ciągle utrudniała mu grillowanie. Gdy np. z powodu złej pogody ciągle musiał szukać schronienia pod dachem i pozostawiał bez kontroli płomienie na swoim otwartym, ceglanym grillu.

Zwrot na wodzie

Jednakże George Stephen nie tylko złościł się z powodu nieodpowiedniego grilla , szukał również jakiegoś rozwiązania. Po kilku próbach w 1952 r. widok boi podczas rejsu żaglówką naprowadził go na decydujący pomysł. Podzielił boję na dwie części, dolną część metalowej wykorzystał jako kocioł, zaopatrzył go w trzy nóżki i połączył go z górną częścią boi, którą użył jako pokrywę – tak powstał prototyp grilla okrągłego, kontrola grillowanego produktu była teraz możliwa. W ten sposób zostały stworzone podstawy pod firmę Weber-Stephen Products LLC... Dzięki temu nowemu rodzajowi grillowania mistrz grilla miał teraz system, który można było kontrolować. Chociaż wielostronność przy grillowaniu nie była właściwym celem, dzięki jego nowemu odkryciu można było wybierać między grillowaniem powolnym (pośrednim) i szybkim (bezpośrednim). Znana już na całym świecie kula Webera zmieniła w bardzo krótkim czasie obraz amerykańskich ogrodów i stała się symbolem grillowania.

Nowa forma kultury grillowania

Po początkowym wahaniu uchwyt kuli został przyjęty z zachwytem i grill z cegły był już tylko reliktem dawnej kultury grillowania. Zaś George Stephen założył firmę Weber-Stephen Products LLC i produkował grille w sposób profesjonalny. Realizował przy tym dwa cele: jego grille miały być nie tylko innowacyjne, ale także trwałe. Krótko mówiąc: dzięki wysokim standardom jakości przez dziesiątki lat gwarantować praktyczną korzyść. Dziś ludzie na całym świecie stosują grille firmy Weber. Nic dziwnego, również w przypadku różnych przepisów grillowania ważne są właśnie dwie rzeczy: dobry smak i nieskomplikowane przyrządzanie potraw.

Wielostronność dzięki pokrywie

Wynalazkowi Georga Stephena zawdzięczamy dzisiejsze możliwości grillowania, bowiem dopiero wynalazek pokrywy otworzył cały bogaty świat grillowania. Dzięki wynalazkowi pokrywy możliwe było wykorzystanie grilla jako piecyka z obiegiem powietrza i stosowanie oszczędniejszych metod przyrządzania potraw – takich jak np. metoda bezpośredniego grillowania.