Zasada 3. Metody rozpalania

Grill węglowy

Rozpalanie grilla z użyciem podpałek Webera jest dziecinnie proste. W ofercie Webera znajduje się zarówno węgiel drzewny jak i bryket. Czym się różnią? Węgiel drzewny szybciej się rozpala, ale brykiet pali się dłużej. Niezależnie, który z nich wybierzesz w każdym przypadku do rozpalania grilla najlepiej użyć specjalistycznych podpałek jak np. podpałki w kostkach Webera. Dzięki nim w prosty i bezpieczny sposób szybko usyskasz żar. Pomocnym narzędziem będzie też komin do rozpalania Rapid Fire firmy Weber.

W ten sposób szybko i bezpiecznie rozpalisz grill węglowy:

  • Nasyp do komina odpowiednią ilość węgla lub brykietu.
  • Ustaw na ruszcie i podpal trzy kostki rozpałki.
  • Postaw na podpalonych kostkach komin do rozpalania Weber Rapid Fire.
  • Odczekaj aż powierzchnia rozpalonego węgla lub brykietu pokryje się szarym popiołem.
  • Przesyp żarzący się węgiel do koszay na węgiel, uważając na iskry lub po prostu na ruszt do węgla. Gotowe!

Grill gazowy

W ten sposób szybko i bezpiecznie rozpalisz grill gazowy:

  • Otwórz pokrywę grilla, po czym odkręć zawór butli gazowej.
  • Przekręć pierwsze pokrętło na „high” i odczekaj 2- 3 sekundy, aż w komorze zapłonu zbierze się gaz.
  • Nacisnij przycisk zapłonu. Palnik powinien się rozpalić przy pierwszym lub drugim naciśnięciu.
  • Po rozpaleniu pierwszego palnika należy rozpalić kolejne palniki postępując w ten sam sposób. Zamknij pokrywę i rozgrzej grill do temperatury 300° C.
  • Na ruszcie ułóż żywność, która ma być grillowana. Temperaturę reguluj za pomocą pokręteł zwiększających i zmniejszających siłę płomieni. W zależności od przyrządzanej potrawy oraz metody grillowania możesz korzystać z 1, 2 lub 3 palników.

Grill elektryczny

Korzystanie z grilla elektrycznego jest dziecinnie proste. W celu osiągnięcia optymalnej temperatury wystarczy rozgrzewać go przy zamkniętej pokrywie przez ok. 25 minut.

 

Powrót

Komentarze

Dodaj komentarz
Komentarz
Podpis
Adres e-mail
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Zatwierdź