Zasada 4. Metody grillowania
Metoda bezpośrednia
Grillowanie metodą bezpośrednią polega na utrzymywaniu jednakowej temperatury na całym ruszcie. To metoda idealna do szybkiego przygotowywania kiełbasek, szaszłyków warzywnych i podobnych potraw. Czas grillowania wynosi do 30 minut.
Metoda pośrednia
Duże potrawy jak pieczeń czy cały drób powinno się grillować metodą pośrednią. W tej metodzie źródła ciepła rozłożone są na brzegu grilla, dzięki czemu bezpośredni żar nie spala potrawy z zewnątrz, zanim nie będzie ona gotowa w środku. Metoda ta jest podobna do pieczenia w kuchence z termoobiegiem. Czas grillowania wynosi powyżej 30 minut.
Metoda 50/50
Przy metodzie 50/50 źródło ciepła przesunięte jest na jedną połowę rusztu, dzięki czemu powstają dwie różne strefy ciepła. Bardzo wysoka temperatura bezpośrednio nad źródłem ciepła służy do przypieczenia – po czym potrawa dopieka się delikatnie w strefie pośredniej. Metoda idealna zwłaszcza do grillowania kawałów jedzenia o średniej wielkości, które dzięki tej metodzie stają się szczególnie delikatne i soczyste.
Komentarze