Kotlety z wołowiny Nebraska

 

PRZYRZĄDZANIE

Składniki na 4 Osoby

 

4 sztukiKotlety o wadze 250 – 280 g
400 mlŚwieżo wyciśnięty sok z pomarańczy
2 clEscorial (likier ziołowy)
10 gGrubo mielona sól
2 sztukiObrane szalotki
1 sztukiMłody ząbek czosnku
2 gałązka/iRozmarynu
trochęSól mielona
trochęJapoński pieprz górski

Mięso opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem. Sok z pomarańczy, Escorial, sól i cukier dokładnie wymieszać. Szalotki i czosnek pokroić grubo i dodać razem z rozmarynem do soku pomarańczowego. Włożyć kotlety do marynaty, marynować pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez co najmniej 30 minut lub przez całą noc w lodówce. Wyjąć mięso z marynaty, sos przecedzić przez drobne sito. Marynatę wygotować do uzyskania syropu, ostudzić. Na przygotowanym grillu, bezpośrednio na Sear Grate podpiec mięso przez 1-2 minuty bez przykrycia. Następnie przełożyć z Sear Grate na ruszt i piec pod przykryciem przez kolejnych 6-8 minut. Smarować kotlety sosem z marynaty do całkowitego zużycia.

 

Powrót

Komentarze

Dodaj komentarz
Komentarz
Podpis
Adres e-mail
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Zatwierdź