Zadzwoń, jesteśmy do Twojej dyspozycji
Kup ten grill i zostań Grill Masterem
Zapraszamy do udziału w szkoleniach i wspólnej zabawy.
GRILL NA PELLET SMOKEFIRE EX6
Przygotuj swoje ulubione przepisy na świeżym powietrzu - bo wszystko, co można przyrządzić, smakuje jeszcze lepiej z grilla. Dzięki zakresowi temperatur od 95 do 315 °C, Smoke Fire jest wszechstronnym grillem typu "wszystko w jednym", który pozwala na przyrządzanie steków, wędzenie szpondrów, pieczenie polędwicy w niskiej temperaturze i wiele innych. A dzięki Weber Connect grillowanie potraw nigdy nie było łatwiejsze. Ta aplikacja pomoże Ci w grillowaniu i krok po kroku przeprowadzi przez każdy kulinarny proces wysyłając powiadomienia o każdym z etapów, od przewracania do serwowania, a także dokładnie odliczy czas potrzebny do gotowania.
Cechy i przeznaczenie:
- Do smażenia i wędzenia w zakresie temperatur od 95 do 315 °C.
- Pokryta porcelaną powierzchnia Webera chroni przed rdzą i pękaniem.
- 6.370 cm² - dwupoziomowa powierzchnia grillowania.
- Specjalnie zaprojektowany silnik zasilany prądem stałym zapobiega zatykaniu się śruby podającej.
- Zaprojektowany dla równomiernego rozprowadzania ciepła na całej powierzchni grilla.
- Kompatybilny z bezpłatną aplikacją Weber Connect na iOS i Android.
- Kompatybilność z urządzeniami Huawei i Xiaomi nie może być zagwarantowana.
- Rodzaj paliwa: pelet drewniany
- Stoły boczne: 1
- Kółka skrętne: 2
- Kółka skrętne z blokadą: 2
- Uchwyt na sztućce: 2
- Czujnik temperatury mięsa w zestawie: 1
Grill Weber SmokeFire X6
Recenzja Naszego kucharza
Ogniomistrz Art
Po dość długim oczekiwaniu w końcu mogłem uruchomić i sprawdzić w warunkach roboczych pelletowego potwora Webera, w dodatku w jego największej wersji czyli w modelu SmokeFire EX6. Nasłuchałem się i naczytałem różnych opowieści krążących w sieci na temat tych urządzeń, a u źródła otrzymałem informację, że model sprzedawany od obecnego sezonu na rynku polskim, ma się nijak do modelu, który zadebiutował w ojczyźnie Webera jakiś czas temu, wzbudzając w użytkownikach mieszane uczucia i sprawiając niemałe kłopoty. Po pierwszym okresie od debiutu firma postanowiła uporać się z problemami jakich Smoke Fire dostarczał użytkownikom w USA, by na rynek europejski trafił produkt niezawodny i zapewniający odpowiednią efektywność pracy. Przeprowadzono zatem lifting mający na celu wyeliminowanie wszystkich mankamentów - zmieniono kąt nachylenia ślimaka, elementy podajnika pelletu i sam system grzania. Opłaciło się, model który poskładałem i testowałem nie przysporzył mi żadnych problemów o jakich wspominano wcześniej za oceanem.
Składanie i montaż grilla SmokeFire EX6
Hmm, jak ja tego nie lubię, kiedy słyszę o meblach czy urządzeniach do samodzielnego montażu dostaję drgawek i odwlekam moment zakupu jak tylko się da. Faktem jednak pozostaje to, że podczas składania jakiegokolwiek urządzenia można ocenić najlepiej jakość wykonanych podzespołów i solidność materiałów użytych do wyprodukowania tegoż. Kto choć raz składał marketowego grilla, a później pozwolił sobie na markowy sprzęt dokładnie wie o czym mówię, zresztą ostatnimi czasy miałem okazję wysłuchać relacji dwóch kolegów, którzy zakupili w jednym czasie grille dwóch wiodących marek, ich reakcje i porównania bezcenne, ale nie o tym jest przecież ten tekst. Tak czy inaczej SmokeFire składa się z wielu elementów zapakowanych w osiem odznaczonych literkami alfabetu kartonikach. Instrukcja montażu jak zawsze w Weberze dokładna i skierowana do takich „ekspertów” technicznych jak ja ;) Muszę jednak od razu napisać, że składanie solowe na pewno nie wchodzi w grę, choćby ze względu na gabaryty kotła, ale to przecież raczej zaleta, bo można zawsze znaleźć pretekst do spotkania z kolegą i podlania Webera odpowiednią dawką ulubionych napojów regeneracyjnych ;) W salonie i na trzeźwo (jednak byliśmy w pracy) cała operacja zajęła naszej dwójce około godzinki.
Pierwsze rozpalenie SmokeFire EX6
Nie będę bił piany, wszystko dokładnie opisano w instrukcji obsługi w naszym ojczystym języku, procedura podobna jak w innych tego typu zabawkach, bujamy maszynę do maksymalnej temperatury, trzymamy jakiś czas i wychładzamy. Co istotne Weber Smoke Fire z racji paliwa jakim jest pellet ma określony czas wygaszania i oczyszczania ślimaka z pozostałości paliwa. Cały proces wygaszania trwa około kwadransa i wtedy pozostawiamy bestię podłączoną do sieci.
Sterowniki i Weber Connect
Wszystko proste i przejrzyste zarówno w samym sterowniku zainstalowanym w urządzeniu jak również w aplikacji obsługiwanej z pozycji smartfona. Łączenie następuje zarówno poprzez Bluetooth lub za pomocą sieci Wi-Fi. W urządzeniu da się ustawić temperaturę jak i czas pracy, oraz wymagane wartości temperaturowe na sondach których możesz podpiąć aż cztery. Można także skorzystać z gotowych programów, choć ja jako kucharz nigdy nie mam do nich przesadnego zaufania, wolę opierać się na obserwacjach i własnym doświadczeniu. Dla osoby mniej wprawnej na pewno okażą się jednak pomocne i pozwolą wyciągnąć własne wnioski.
Smokeboost – zakres temperatur niskich
Czyli tryb wzmocnionego aromatu wykorzystywany podczas długiego grillowania w niskiej temperaturze. Po włączeniu tego trybu temperatura spada do poziomów w zakresie temperatur od 74 do 93 stopnie Celsjusza, jest jednak pewne ale … Otóż tracimy kontrolę nad temperaturą w kotle, bo najnormalniej w świecie przestaje się wyświetlać, no i faktyczna temperatura wewnątrz kotła zależy jednak mocno od warunków atmosferycznych, tzn. im większy wiatr i niższa temperatura otoczenia tym niższa temperatura wędzenia … Ot taka niedogodność i zachęcenie do obserwacji pogodowych. Podczas naszego pobytu nad morzem udało się zrobić genialne żeberka, a temperatura w kotle spadła do 55 stopni, fakt że wiała chyba ósemka i było dość zimno na pewno w tym pomógł. Można potraktować to jako dodatkową frajdę i walkę z żywiołem. Tak czy inaczej nawet w podanych oficjalnie zakresach uzyskujemy olbrzymie spectrum potraw jakie możemy wykonać. Szarpana wołowina, pastrami, wieprzowina, mięsa faszerowane, ryby, warzywa itd.
Zakres temperatur wysokich
Idąc w stronę drugiego bieguna czyli wysokich wartości temperaturowych, można smokera rozkręcić do 315 stopni Celsjusza i jest to faktycznie temperatura osiągalna bez problemu przy zamkniętej pokrywie, bez względu na warunki atmosferyczne. Co w takiej temperaturze można osiągnąć ? Każdy użytkownik musi odpowiedzieć sobie na to pytanie sam. Ja natomiast uważam, że w zasadzie wszystko bo w zakresie powyżej 230 stopni Celsjusza operujemy już wartościami wysokimi i przy odrobinie wiedzy oraz wykorzystaniu akcesoriów nasze możliwości są w zasadzie nieograniczone.
Ile pali SmokeFire EX6
No właśnie, i tutaj dość trudno udzielić jednoznacznej informacji, bowiem w zakresach niskich temperatur dziewięciokilogramowy zasobnik ( jeden worek) wystarczył mi na około dwanaście godzin ciągłej pracy ( robiłem mostek, potem żeberka) zatem w zakresie do powiedzmy 110 stopni Celsjusza spalanie na godzinę to trzy czwarte kilograma, a w monetach jakieś siedem i pół złotego. Kiedy jednak rozkręcimy temperaturę, spalanie jest już znacznie większe, z kolei znacznie skraca się czas obróbki, bo przecież nikt nie grilluje niczego w temperaturze 300 stopni przez godzinę, chyba że jest miłośnikiem węgla albo chce ukryć ślady morderstwa ;) Można chyba zatem przyjąć bezpieczną średnią jednego kilograma pelletu na godzinę pracy, aby temat uśrednić.
Konserwacja grilla SmokeFire EX6
Jak wspomniałem wcześniej mechanizm podajnika i zapłonu czyści się sam, natomiast pozostałe części czyli szyny, płytę dyfuzyjną czy przegrodę termiczną, obudowę itd. czyścimy dokładnie tak samo jak w każdej gazówce.
Wnioski - Czy warto posiadać SmokeFire EX6
Nie będę ukrywał, że podchodziłem do tego wynalazku jak pies do jeża, jednak po kilku sesjach dłuższych i krótszych jestem nim bardzo pozytywnie zaskoczony i uważam, że to naprawdę fajny sprzęt dla osób szukających w gotowaniu czegoś więcej niż utarte schematy i standardowe menu. SmokeFire pozwala w każdym rozbudzić pasję do poszukiwań coraz to nowych wyzwań, bez skomplikowanych operacji, pozawala stabilnie panować nad temperaturą w długich przedziałach czasowych, a tym samym uzyskiwać efekty, które na innych nośnikach stwarzają dużo więcej problemów.
Kod produktu: | 23511033 |
EAN: | 0077924162203 |
Kod producenta: | 23511033 |
Ilość palników: | 1 szt |
Powierzchnia rusztu: | 91 cm x 46 cm |
Szerokość: | 164 cm |
Szerokość po złożeniu półek: | 140 cm |
Wysokość: | 119 cm |
Wysokość z otwartą pokrywą: | 157 cm |
Głębokość: | 84 cm |
Waga: | 79,3 kg |
Rodzaj rusztu: | Stal nierdzewna |
Gwarancja na obudowę: | 5 lat |
Funkcje spec: | Pokrywa zintegrowana na zawiasachPopielnikSystem CraftedSystem GBSSystem Weber Connect (Sonda w komplecie)Wbudowany system Weber Connect |
Opinie